Acompanyament en projectes

A Papallona de Lletres també proposem tallers que combinen la pràctica creativa amb els projectes literaris.

En aquest cas, les sessions inclouen una part de pràctica creativa més enfocada a:

L’acompanyament en projectes, habitualment, es planteja en tallers trimestrals, que es combinen amb propostes d’escriptura creativa i conscient.

En aquestes sessions parlem del projecte que tenim entre mans, l’analitzem i el compartim amb la resta de persones que assisteixen al taller. La idea és fer avançar la història i trobar-hi l’essència, per no desviar-nos.

Sovint, escrivim històries sense saber on anem. I això està bé, però de vegades ens hem d’enfocar i trobar on volem arribar. I potser en una sessió ens sembla que volem arribar a un final concret, però resulta que la història va cap a una altra banda i no l’hem de reconduir. A les sessions de projectes l’acompanyament es basa en això: a trobar en cada moment quin és el camí que la història vol que recorreguem.

  • Crear personatges.
  • Desenvolupar conflictes.
  • Explorar la memòria.☆ Mirar cap endins.Posar en dansa escenes.
  • Analitzar quina història volem explicar des d’un punt de vista narratiu.
  • Anar cap al fons del text a buscar el sentit de la història.
  • Crear un text que flueixi cap a un final que tanqui el que volem explicar.
  • Afrontar projectes, tant si són petits com ara un conte o un poema, com si són grans com ara una novel·la, una obra de teatre, un recull de contes o un poemari.
  • Experimentar amb el format i l’estructura de l’obra que volem escriure: trobar el gènere, narració en primera persona o en tercera, el temps verbal…, i decidir com plantegem la història (quants capítols, extensió, on col·loquem cada part de la història, quin començament quadra més, com ha de ser el final…).
  • Enfocar les reescriptures, una part essencial del procés creatiu.
  • Tancar l’obra, arribar al final, donar-la per escrita.
  • Gestionar el buit que genera el final d’un projecte per poder-ne començar un altre.

I ho fem parlant molt del que estem escrivint, plantejant les històries des de punts de vista diferents, fent parlar els personatges fora de la història, fent no-escriptura, treballant les notes, valorant el gènere que li va millor a la nostra història, polint la manera d’explicar-la, replantejant idees quan calgui, reescrivint text quan la història, pel que sigui, no acabi de quadrar, analitzant les escenes per veure quin paper tenen en la història, mirant tot allò que no ens deixa avançar en el que volem explicar, entrant en els forats negres del text per fer-hi llum i continuar escrivint, fent mapes d’allò que volem explicar, esquemes, relacions entre personatges, cronologies, buscant idees noves que ens permetin explicar la història d’una manera diferent…

En aquest cas, cada dues setmanes o cada mes, en funció de les sessions del taller, les persones assistents lliuren text del projecte en què estiguin treballant, perquè el puguem llegir totes i tots, i a la sessió següent el comentem.

L’objectiu és fer avançar la història, no parar d’escriure i arribar al final del projecte. Tancar-lo, acabar-lo i, és clar, obrir-ne un altre.

Taller de seguiment de projectes

Biblioteca Carles Morató de Solsona

NOU! Dues sessions al mes per a treballar projectes. Des d’una novel·la fins a un poema.

De setembre a desembre

Agenda

Consulteu tots els cursos i tallers que ofereixo, i els que estan previstos per a les properes setmanes..tempor id eu nisl. Elementum pulvinar etiam non quam lacus suspendisse faucibus.

Sessions individuals

Les sessions individuals tenen com a objectiu endreçar les idees creatives que teniu, establir prioritats i desenvolupar projectes. Les sessions, d’una hora de durada aproximadament, se centren en el moment creatiu que esteu vivint i s’adapten a les vostres necessitats.